Lubelska restauracja 16 Stołów zwyciężyła w prestiżowym konkursie. W nagrodę załoga uczyła się sztuki parzenia herbaty na Cejlonie

Pracownicy lubelskiej restauracji 16 Stołów - laureaci konkursu Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016, wrócili ze Sri Lanki, gdzie zgłębiali swoją wiedzę na temat herbaty i jej parzenia. Wiedzę i doświadczenie zdobyte w miejscu upraw najwyższej jakości herbat, będą wykorzystywać w swojej restauracji na lubelskiej starówce.

Wyjazd na to niezwykłe szkolenie: Dilmah School of Tea na Cejlonie był  nagrodą w prestiżowym konkursie Real High Tea Challenge, organizowanym  przez producenta oryginalnych cejlońskich herbat - firmę Dilmah.  Zwycięzcy Lublinianie, przez pięć dni zgłębiali arkana herbacianej  sztuki pod okiem jednego z największych autorytetów w tej dziedzinie –  Merrilla J. Fernando – założyciela marki Dilmah oraz jego synów.  Najważniejszym punktem warsztatów było szkolenie z zakresu parzenia  perfekcyjnej herbaty, poznanie tajników łączenia jedzenia i napojów z  dodatkiem herbaty oraz sztuki jej profilowania na nasze zmysły – wzroku,  powonienia i smaku, w celu wykształcenia umiejętności wyczucia  tekstury, smaku i zapachu. Najwyższy poziom merytoryczny szkolenia  potwierdza certyfikacja WACS - Światowej Federacji Szefów Kuchni  zrzeszającej blisko 10 milionów szefów na całym świecie i będącej jedną z  najbardziej uznanych instytucji edukacyjnych w światowej gastronomii.

Podróż na Sri Lankę była wspaniałą przygodą, na którą cały nasz zespół czekał z niecierpliwością. – mówi Piotr Kwiatosz, współwłaściciel oraz szef kuchni restauracji 16 Stołów. - Zbiór herbaty na Cejlonie, to piękny proces, który nadal odbywa się w tradycyjny, ręczny sposób, co wpływa na znakomitą jakość herbat Dilmah. Bardzo przydatne dla nas jako restauratorów, były organizowane konferencje na temat mistrzowskiego parzenia herbaty tak, by wydobyć z niej wszystkie walory smakowe i jakościowe oraz jej komponowania z potrawami. Szczególnie ciekawe były warsztaty, na których poznawaliśmy tajniki testowania serów z dobranymi do niego herbatami. Pomysł na początku wydawał się niecodzienny, bardzo innowacyjny, ale był strzałem w dziesiątkę. Aromaty, które zyskiwały sery dzięki herbacie i na odwrót były dla nas niezwykłym doświadczeniem smakowym. Wiedzę, którą zdobyliśmy chcemy wykorzystywać na co dzień w naszej restauracji. -dodaje.

Konkurs zaininicjowany w 2007 roku, dziś jest organizowany w 15 krajach i  polega na zaprezentowaniu oryginalnej i nowoczesnej interpretacji  idealnego połączenia jedzenia z napojem, których kluczowym składnikiem  jest herbata. Każdy z zespołów był odpowiedzialny za przygotowanie i  zaserwowanie Jurorom klasycznie zaparzonej herbaty, trzech drinków; na  bazie herbaty oraz kilku autorskich przekąsek dopasowanych do  poszczególnych napojów. Wytworzone specjalności oceniało Jury w  międzynarodowym składzie: Dilhan C. Fernando (szef Dilmah, kiper,  inicjator wielu projektów, m.in. School of Tea i Real High Tea), Kurt  Scheller (Mistrz Kulinarny), Jarosław Uściński (Prezes SSKiC, szef  kuchni restauracji Moonsfera), Robert Schinkel (holenderski  tea-mixologist).

Dilmah to nie tylko wyśmienite herbaty znane na całym świecie, ale też społeczne zobowiązanie, aby szerząc wiedzę na temat jej prawidłowego parzenia, serwowania, czy wykorzystania w gastronomii, dawać ludziom możliwość odkrywania jej na nowo, wraz z jej całym wewnętrznym zróżnicowaniem, odrywając ją od roli jedynie zwykłego towarzysza posiłku. – mówi Anna Pycińska – Dyrektor Marketingu Gourmet Foods Sp. z o.o.  – Dilmah School of Tea odbywający się Cejlonie to wiedza o herbacie najwyższej próby. Cieszę się, że teraz będzie propagowana przez 16 Stołów w Lublinie. – dodaje.

Dilmah to rodzinna firma produkująca najwyższej jakości herbatę Cejlońską, tworzoną według tradycyjnej metody zbierania – dwa listki  oraz pączek. To również pierwsza marka na Cejlonie, która nie wysyła  surowca w świat, a cały proces wytwarzania, pakowania oraz wysyłania  przeniosła na Sri Lankę wpierając miejscową ludność oraz gospodarkę.  Obecnie herbata Dilmah dostępna jest w ponad 100 krajach na świecie. W  ofercie znajdują się jej różne odmiany - czarna, czerwona, zielona oraz  biała, które są uprawiane w zgodzie z naturą, w górach albo nad oceanem,  często w tropikalnym słońcu albo w intensywnym deszczu. Te czynniki  mają wpływ na jej niezwykły smak oraz różnorodną barwę – brązową,  pomarańczową albo jasno żółtą.

Informacja prasowa_wyjazd na Cejlon_20170223.docx

docx | 56,1 KB

Herbata na Wielkanoc. Poznaj limitowaną ofertę Dilmah

Bukiety żonkili i tulipanów w kolorowych wazonach, rzeżucha ozdobiona barankiem lub kurczaczkiem stojąca na kuchennym blacie, to stałe oznaki tego, że Święta Wielkanocne są coraz bliżej. To piękny i wyjątkowy czas, tym bardziej warto celebrować go kubkiem wysokojakościowej i dobrze zaparzonej herbaty. Na tę okazję, dla wszystkich ceniących najwyższą jakość herbaty, marka Dilmah przygotowała specjalną wielkanocną ofertę.
Herbata z troską o człowieka

Herbata - jeden z najpopularniejszych i najstarszych napojów świata. Dla jednych jest zaledwie częścią posiłków, dla innych istotnym, w pełni naturalnym i inspirującym towarzyszem w chwilach przerwy i oderwania od zgiełku codzienności. Niezależnie od tego, jak do niej podchodzimy i jaki gatunek oraz smak lubimy najbardziej, warto wiedzieć, że za jedną z nich stoi historia wielkiego człowieka, który poświęcił całe swoje życie na rzecz pomocy najsłabszym, o których dzisiejszy świat często zapomina.
Świat Dilmah

W naszych herbatach znajdują się tylko młode, ręcznie zebrane z krzewu listki dające najsmaczniejszy napar. Tradycyjną metodą produkcji wydobywamy i zachowujemy ich naturalne walory, a odpowiednim opakowaniem zabezpieczamy to, co w herbacie najlepsze, aż do chwili zaparzenia. Wejdź do naszego świata!
Herbata z miłością

Walentynki to magiczny dzień, który chcemy spędzić z ukochaną osobą. Jest to też czas, kiedy chętniej i odważniej mówimy o swoich uczuciach – wprost oraz z pomocą wyjątkowych prezentów. Jaki upominek sprawi przyjemność i zapewni o naszym uczuciu? Wbrew powszechnemu przekonaniu nie musimy koniecznie wymyślać wyszukanych i drogich prezentów. Czasem wystarczy drobnostka, aby nasza druga połowa poczuła się wyjątkowo.