Z miłości do kawy

Z miłości do kawy

Jakość stanowi najważniejszy filar filozofii marki Saquella. Precyzyjna selekcja ziaren pochodzących z pojedynczych plantacji (single origin coffee), starannie przeprowadzony proces palenia, olbrzymia wiedza, pilnie strzeżone rodzinne receptury kompozycji poszczególnych mieszanek, a także innowacyjny system paczkowania - wszystko to stanowi gwarancję jakości Saquella.

"Na temat kawy można by rozprawiać całymi dniami. Dla Włochów parzenie kawy to sztuka, to podstawowy element życia codziennego, jak makaron. Dobre espresso to nie tylko kwestia bardzo dobrego gatunku kawy, ale też wody (nie może być zbyt mineralizowana lub zbyt wapienna) i oczywiście doświadczenia - jak mówił pewien znany barista - kretyna stojącego za maszyną. Chodzi przede wszystkim o umiejętność mieszania w odpowiednich proporcjach kawy i wody, ale też o szybkość i precyzyjność w obsługiwaniu maszyny do espresso.
Espresso z odrobiną mleka nazywa się macchiato (splamione), z kolei macchiato może być caldo (ciepłe) lub freddo (zimne), zależnie od temperatury dodawanego mleka; słowa macchiato używa się także na określenie szklanki ciepłego mleka z minimalną ilością kawy.
Kawę bardziej wodnistą nazywa się lungo (długa), a kawę z kroplą alkoholu corretto (poprawiona). Espresso bez kofeiny nazywa się hag, od niemieckiej firmy, która wymyśliła w 1905 roku ten typ kawy. Bary są pełne rano, kiedy znaczna część obywateli tego kraju fa colazione al bar (je śniadanie w barze), czyli szybko wypija kawę lub cappuccino z drożdżówką lub croissantem. Ale Włosi są uzależnieni od kawy i każdy moment dnia jest dobry, żeby wpaść do baru i wypić małe czarne espresso."

Włosi uwielbiają dobrą kawę! A Polacy? Uwielbiają kawę włoską!

Tessa Capponi-Borawska "Dziennik Toskański":
Najczęstsze błędy popełniane przez baristów – jak przygotować idealne Espresso?

Espresso to bardzo popularny rodzaj kawy, który ma swoich miłośników na całym świecie. Wyróżnia go wyrazisty smak, intensywny aromat oraz ciemna barwa - to esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji.
Założyciel firmy Dilmah nagrodzony przez Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni

Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies – WACS) przyznało Merrillowi J. Fernando,­ założycielowi firmy Dilmah nagrodę za całokształt pracy – Lifetime Achievement Award. Ponad tysiąc reprezentantów stowarzyszenia zgromadzonych podczas tegorocznego Światowego Kongresu Szefów Kuchni w Kuala Lumpur, doceniło jego niespotykaną pasję i zaangażowanie w produkcję  najwyższej jakości herbaty oraz w pracę na rzecz ludzi w potrzebie. Nagrodę wręczył prezes WACS – Thomas Gugler.
Nowe aromatyczne napary od Dilmah

Marka Dilmah wprowadza na rynek nową linię naparów. Infusions to kompozycje ziół i przypraw powstałych wyłącznie z naturalnych składników, głównie pochodzenia cejlońskiego. Napary świetnie sprawdzą się w wersji na gorąco, natomiast po schłodzeniu zapewnią intensywne orzeźwienie idealne na letnie, upalne dni. Szeroka gama aromatów sprawi, że każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony smak.